Sık Sorulan Sorular

Ebeveynler İçin
Sık Sorulan Sorular

  • PCIT’nin çocuğuma uygun olup olmadığına ilişkin nasıl karar verebilirim?
    PCIT 2-7 yaş aralığındaki çocuklar ve onların ebeveynleri arasındaki ilişkiyi güçlendirmek yoluyla çocuk davranışlarını ve duygularını düzenlemeyi ve yönetmeyi hedefler. Çocuğunuzun duygusal ve davranışsal problemlerinde çevresel etkenlerin özellikle de ebeveynlerin hatalı tutum ve davranışlarının olması, çeşitli durumlarda ne yapması gerektiğine karar verme noktasında yaşadıkları kararsızlık durumlarının varlığı söz konusu ise bu nokta da PCIT devreye girer. Eğer çocuğunuzda sizin için istenmeyen ve olumsuz nitelikte duygusal ve davranışsal tepkileri mevcutsa ve bunlar kasıtlı veya kendiliğinden oluşan öğrenme ürünü davranışlar ise PCIT size ve çocuğunuza uygun en iyi yaklaşım olacaktır.
  • PCIT çocuklardaki hangi duygusal ve davranışsal problemleri çözmeye odaklanır?
    Çocuğunuzda kontrol edemediğiniz öfke nöbetleri, saldırganlık, otoriteye meydan okuyan davranışları içeren karşı olma karşıt gelme, dil ve konuşma problemleri, dikkat odaklama problemleri, dürtüsellik ve hiperaktivite, sosyal etkileşim sorunları, dil ve konuşma problemlerini çözmeye odaklanır.
  • Özel gereksinimli olan çocuğum ile PCIT’den yararlanabilir miyiz?
    Özel gereksinimli çocuğunuzun tanısı Otizm Spektrum Bozukluğu, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Dil ve Konuşma Bozukluğu ise elbette yararlanabilirsiniz. Ancak mental gerilik söz konusu ise bu yaklaşım sizin için uygun olmayacaktır.
  • PCIT ortalama ne kadar zaman alır?
    PCIT Çocuk Yönlendirmeli Etkileşim ve Ebeveyn Yönlendirmeli Etkileşim olmak üzere iki aşamadan oluşan bir yaklaşımdır. Her aşamada ebeveyne çocuğun terapisti olmayı hedefleyen özel becerilerin öğretimi ve bunları uzmanlık seviyesine kullanmaları hedeflenir. Her iki aşamada ortalama 4-6 seans sürmektedir. Elbette burada ebeveynin öğrenme hızı bu süreci kısaltabilmekte veya uzatabilmektedir.
  • PCIT’ye katılmanın bana ve çocuğuma katkısı ne olacak?
    En önemli katkısı çocuğunuz ile aranızdaki etkileşimi güçlendirmek yoluyla çocuğunuzda gözlemlediğiniz problemli davranışların çözümü olacaktır. Ancak bu temel çıktının yanı sıra sizin ebeveynlik stresinizin düşmesine ile içi uyumun artmasına olanak tanıyacaktır. Ayrıca sizin çocuğunuzun terapisti olmanıza odaklı bu yaklaşım diğer çocuklarınızla olan etkileşimi de artıracak ve yaygınlaştırılabilir fayda sağlayacaktır.
  • Daha önce de terapi aldık. PCIT’nin diğerlerinden farkı ne olacak?
    PCIT, çocuk merkezli oyun terapisi, davranışçı terapi ve sosyal öğrenme kuamlarını esas alan bir yaklaşımdır. Ancak diğer terapi yaklaşımlarından en önemli farkı terapi seanslarında terapist ile çocuğun etkileşim değil Ebeveyn ve çocuk etkileşimi sağlanmaktadır. Diğer terapi yaklaşımlarında uzman çocukla birebir temas halinde olup çocuk seans odasından ayrıldıktan sonra terapi süreci bir sonraki seansa kadar duraksamış olmaktadır. Ancak PCIT terapistleri bu terapinin terapi odası ile sınırlı olamamasına inanmaktadırlar. Bu doğrultuda tüm beceriler ebeveynlere öğreterek onları yönlendirmektedirler. Ayrıca terapi seansları kadar önemli olan bir diğer nokta ise haftanın her günü ebeveynlerin öğrenmiş oldukları becerileri kullandıkları ödev videoları alınmaktadır. Günlük olarak verilen geri bildirimler sayesinde ebeveynler kendilerini daha iyi görebiliyor ve olası hatalı veya eksik uygulama ve davranışlarını düzeltme yoluna gidebiliyorlar.
  • Terapi sırasında ebeveyn olarak benden ne bekleniyor?
    Terapi sürecinde ebeveynlerden çocuklarının davranışlarını yönetmede sabırlı ve kararlı bir tutumlarının olması, ödevlere sadakatle bağlı olma ve becerileri içselleştirme dışında herhangi bir beklenti bulunmamaktadır.
  • Terapiye eşimle katılabilir miyim?
    Terapiye tek ebeveyn katılabileceği gibi eşler birlikte de katılabilmektedir. Terapi sürecinin etkililiği noktasında anne babanın birlikte katılmasının süreci olumlu yönde etkileyen bir yapısı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak eşlerin zaman, yoğunluk vb. problemleri olması durumunda en azından becerilerin öğretim seanslarına katılmalarını istiyoruz. Bu da mümkün değilse katılan ebeveynden katılamayan ebeveyne aktarımı noktasında yardım istiyoruz.
  • Ben çocuğumla sınırlı zaman geçiriyorum. Onunla bakıcı daha çok zaman geçiriyor. Benim mi katılmam yoksa bakıcının mı katılması daha uygun olur?
    Çocuğunuzla günün büyük çoğunluğunu bakıcısı geçiriyor ise bakıcısı yalnız katılabileceği gibi sizinle birlikte de katılabilir.
  • Farklı bir ilde yaşıyorum. Yine de PCIT terapisi alabilir miyim?
    PCIT terapisinde yüz yüze seanlar olduğu gibi online seanslarda yürütülmektedir. En az yüz yüze seanslar kadar etkili olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü yüz yüze seanslarda da online seanslarda da bizler sizi izleyip davranış ve söylemlerinizi yönlendirmeye odaklanıyoruz.
  • Bir PCIT terapisti nereden bulabilirim?
    Terapist listemize üstteki menüden ulaşabilirsiniz
TOP
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Instagram
Open chat
Yardım Edebilirmiyim