PROJE-1
Ebeveyn Çocuk Etkileşim Terapisi (PCIT)’nin Türk Kültürüne Uyarlanması ve Otizm Spektrum Bozukluğu Gösteren Çocuklar Üzerinde Etkililiğinin İncelenmesi
Bu proje Atatürk Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projelerini Destekleme Birimi tarafından fonlanmıştır.
Bu proje sürecinde dünyada duygusal ve davranışsal sorunları bulunan çocuklara yönelik olarak erken dönem ebeveyn temelli programlar arasında altın standart olarak gösterilen Ebeveyn Çocuk Etkileşim Terapisinin Türk kültürüne uyarlanması amaçlanmıştır.
Proje kapsamında tipik ve atipik gelişim gösteren çocuklar ile çalışılarak PCIT’nin Türk kültüründeki etkililiği değerlendirilmiş ve raporlanmıştır. Bu kapsamda proje ekibi 3 tipik gelişim gösteren ve 3 Otizm tanılı çocuk ile terapi süreçlerini yürüterek etkililiğini raporlamışlardır. Proje süreci aynı zamanda Prof. Dr. İsmail Seçer’in danışmanlığında yürütülen bir doktora tezi ve buna bağlı olarak yayına hazırlanan uluslararası makale çalışmalarına da kaynaklık etmiştir.
PROJE-2
Otizm Tanılı Çocukların Rehabilitasyonunda Kanit Temelli Erken Dönem Müdahale Yaklaşımı Olan Ebeveyn Çocuk Etkileşim Terapisinin (Pcıt) Yaygınlaştırılması Uygulaması
Bu proje Atatürk Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projelerini Destekleme Birimi tarafından fonlanmıştır.
Proje otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan çocuklarda görülen yıkıcı davranış ve uyum
problemlerine müdahalede uluslararası alanda sıklıkla tercih edilen ancak Türkiye’ye uyarlaması proje ekibi tarafından yapılan ve Türkiye için yenilikçi bir müdahale yaklaşımı olan Ebeveyn-Çocuk Etkileşim Terapisinin (PCIT) yaygınlaştırılmasını amaçlamıştır.
PCIT, erken dönemli (2-7 yaş), etkileşim odaklı ve ebeveyn temelli bir yaklaşımdır. Proje sürecinde gerçekleştirilen uygulamalar ile Otizm tanılı veya Otizm şüphesi bulunan çocukların rehabilitasyonu sürecinde sıklıkla başvurulan erken dönem ebeveyn temelli bir müdahale uygulaması olan PCIT’nin hem Otizmli çocuklarda etkililiğine ilişkin daha fazla kanıt oluşturulması hem de yeni terapist adaylarına eğitim vermek suretiyle Türkiye’de PCIT’nin yaygınlaştırılmasına katkı sağlanmıştır.
PROJE-3
Travma Odaklı Ebeveyn Çocuk Etkileşim Terapisinin (TO-PCIT) Depremden Etkilenen Çocuklarda Gözlenen Psikolojik Semptomların Azaltılmasında Etkililiğinin İncelenmesi ve Değerlendirilmesi
Bu proje TÜBİTAK, Türkiye Bilimsel Araştırmalar Kurumu tarafından fonlanmıştır.
Proje Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve 11 ilki kapsayan büyük deprem felaketinden etkilenen travmatize çocuklara yönelik olarak Prof. Dr. İsmail Seçer ve Med. Dr. Wolfgang Briegel tarafından geliştirilen Travma Odaklı Ebeveyn Çocuk Etkileşim Terapisinin etkililiğinin incelenmesini amaçlamıştır.
2023 yılında tamamlanan proje sürecinde Dr. Seçer ve Dr. Briegel 3-8 yaş arası travmatize çocuklar ve ebeveynleri için spesifik bir modül tasarlayarak uygulamaya koymuşlardır. PCIT’nin travmatize çocuklar üzerindeki uygulama alanına önemli bir katkı potansiyeli içeren bu çalışma ile aynı zamanda Türkiye’de travmatize çocuklar ve ebeveynlerinin başvurabileceği erken dönem bir müdahale uygulaması da geliştirilerek kullanıma sunulmuştur.
Proje sürecinden elde edilen bulgular travma odaklı PCIT’nin travmatize çocuklarda hem travma semptomlarının azaltılmasında hem de duygusal ve davranışsal sorunların azaltılmasında etkili bir müdahale yaklaşımı olduğunu ortaya koymuştur. Proje sürecindeki söz konusu uygulamalar Prof. Dr. İsmail Seçer’in akademik danışmanlığını yapmakta olduğu iki farklı yüksek lisans tezine de kaynaklık etmiştir.
Dr. Seçer ve Dr. Briegel proje uygulamasının sonuçlarını PCIT Convention 2024’te ve ayrıca bilimsel yayınlar şeklinde hazırlamaya devam etmektedirler.